”Partiet De Fria” – en samlingsplats för antisemiter

När Tankafetast.com stängdes valde domänen att omdirigera hemsidan till ett politiskt parti – Partiet De Fria (PDF). Partiet De Fria är toppstyrt av antisemiter och förintelseförnekare, och har vid skrivande stund över 7,000 gillare på sin Facebook-sida.


Terrordåden i New York, Washington D.C. och Pennsylvania den 11 september har inte bara utnyttjats av antimuslimska krafter. De utgör även ett propagandavapnet i antisemiternas arsenal. Efter elfteseptember-attacken har konspirationsteorier gått på högvarv. ”The Truth Movement”, eller den svenska förankringen, ”Sanningsrörelsen” där Vaken.se är plattformen, förnekar eller använder 11 september attentaten som en konspiration iscensatt av en elit i syfte att uppnå världsherravälde. I dessa miljöer är antisemitiska idéer aldrig långt bort.

Partiet De Fria har på senare år blivit ett internetfenomen i Sverige och sprider hat mot judar formulerat via klassiska antisemitiska konspirationsteorier och schabloner. Partiet har även kopplingar till rasideologer, antisemiter och Vaken.se. I ett inlägg i samband med den antisemitiska attacken i Köpenhamn tog Partiet De Fria till ord och spred föga oväntat ytterligare antisemitism. ”Rothschild” låg bakom båda världskrigen för att sina uppnå materialistiska mål: Israel. ”Sionisterna” (vanligt kodord för judar) har ”infiltrerat merdelen av maktstrukturen ” via ”kontroll på de flesta, (om inte alla) banker, massmedier, populärkultur, storföretag osv!”.

Partiet, som ställde upp i valet 2014 och lyckades endast dra ihop cirka 500 röster, bör tolkas som en internetrörelse där rasister, rasideologer, antisemiter, högerextrema enas i en gemensam ”kamp”.

Inre krets, från vänster: Marcus Ljunggren, Daniel Nordström, Bo Jonsson,
Carl Norberg, Raymond Johansson
I Partiet De Fria – Facebookgruppen framgår den inre kretsen. Utöver de fotograferade framträder Robin Hill, Grewe Conny, Per Fränden, Habil Kantur, Tony Nilsson och Marcus Borg. Personerna är knappast kända i den politiska mittfåran men fyller en funktion som ”profeter” eller ”tänkare” i den snäva politiska miljön. Bilder, videor, filmer, föreläsningar – allt delas och sprids flitigt av de olika organisatörerna där de ryggdunkar och applåderar varandras tankar, idéer och åsikter.

Den konspirationsteorietiska miljön där Vaken.se tillsammans med Partiet De Fria tillhör, följer ett tydligt mönster: i centrum står fienden, en liten mäktig grupp som knutit till sig flera mer eller mindre omedvetna hantlangare. ”Massan” hjärntvättas till okunskap och låter sig manipuleras. Men en liten grupp har genomskådat konspirationen gör tappert motstånd, de försöker huvudsakligen med verbala medel att "väcka de sovande”, eller som hiphopparen Dani M – som promotat Partiet De Fria – sjunger i låten Agenda: ”tänka fritt för att bli fri”.

Partiledaren för Partiet De Fria, Carl Norberg har hyllat Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson. Norberg filmades en hetlevrad diskussion – som resulterade i över 1000 kommentarer – sägandes:
Nu vill jag bara ha sagt att jag är så jävla trött på medelmåttiga judar som har så jävla mycket för stort utrymme i det här samhället på grund av dem låtsas tillhöra någon form av jävla samhällsighet för sig själva som exkluderas alla andra människor. Idag är jag riktigt trött på dem.
Norberg var den första gästen i den nynazistiska podcasten Dissenting Discussions som Patrik Fridén, kandidat för Svenskarnas parti i valet 2014. Men det är knappast första gången Norberg huserar tillsammans med högerextremister. Innan Norberg blev partiledare gjorde han webb-tv för Nya Tider, en högerextrem veckotidning som drivs av f.d. nationaldemokrater. På Norbergs blogg förnekas ständigt Förintelsen, folkmordet som beskrivits som ”sionistsvammel”, och, likt många andra förintelseförnekare, söker Norberg medvetet skriva om historien om gaskamrarna eftersom ”Zyklon B inte mördar”. Istället var det ”sionisterna Rockefeller – Rothschild”, som, ”finansierade den rasideologiska forskningen”. ”Judiska familjer och organisationer … medverkade i ’Hitlerprojektet’”. Förintelseförnekare och antisemit är, enligt honom själv, ”hedersbetygelse”. Liknande tankar om Förintelsen är Marcus Ljunggren ett stort fan av. ”Fakta är fakta!” förklarar Ljunggren när han delar förintelseförnekande material av Lasse Wilhemsson. En person många inom partiet beundrar och hyllar. I nästa andetag fastslår Ljunggren att ”judendomen använts som kuliss för att undvika kritik mot det valutafinansiella systemet”. Samma Ljunggren gillar nynazisten och f.d. KKK-ledaren David Duke på Facebook.

Grundaren, Bosse Jonsson, spred även han pronazistiskt skitsnack på sin blogg där han påstod att ”Tyskland blomstrade … från 1933 – 1938 sedan man slängt ut bankirerna från Tyskland”. Samma Jonsson har intervjuats av den ofta konspirationsteoretiska Putin-megafonen Russia Today. Viktigt att hålla i minnet: så fort ”bankirer” och/eller ”media” dyker upp i diskussionstrådar på Vaken.se eller Partiet De Frias Facebookgrupp så är ramarna redan bestämda. Alla styrs, direkt eller indirekt, av antingen ”Rothschilds”, ”Goldman Sachs” eller ”Rockefeller”. Att just dessa namn dyker upp kan knappast ses som en slump; de alla är ”judisk-klingande” och använts ständigt som ”bevis” av antisemiter för dunkla teorier rotade i fördomar och hat. Att Rockefeller var protestanter och inte judar – som många tror – förblir ointressant.

Bosse Jonsson intervjuas av Russia Today
Bosse Jonsson är även grundare av partiet, tillsammans med den numera avlidne Peter Storm har inte endast utmålat Jean Baptiste Bernadotte som ”pseudo-jude” och hävdat att Tyskland ”blomstrade” under Hitler. I Storms texter påträffas även formuleringar identiska med partikamraternas retorik där ”Rothschilds [har] tagit kontrollen i land efter land… [och] äger de facto Israel”.

En annan signatur, aktiv inom Vaken.se och administratör i Partiet De Fria, är Bachir Rabani. Hos honom heter det att ”Israhell” inte bryr sig eftersom ”sionist media” alltid täcker upp. ”Ironin”, påstår Rabani, ligger i att ”du inte får kritisera deras holocaust och du är tvingad i skolan att lära dig om det”. Inlägg tillägnas Ahmed Rami – grundaren av Radio Islam och som dömdes för hets mot folkgrupp eftersom han, bland mycket annat, hade högläsning ur Mein Kampf. ”Den enda antisemitismen jag känner till är den zionister begår mot judar [sic]”, hävdar Rabani i andra inlägg. Judar beskrivs som ”råttor”. Detta varvas med hyllningstexter och vurmande för högerextrema aktivistorganisationen Nordisk Ungdom. Rabani skiljer på ”bra” och ”dåliga” judar. De ”äkta” judarna, som Rabani väljer att kalla det – Neturei Karta och Norman Finkelstein – står i bjärt kontrast med ”förintelse-judarna” som gjort Förintelsen till ”business”. ”Guds utvalda?”, ett vanligt förekommande retoriskt knep för att tala om judar som kategori utan att nämna ordet, ”mer korkat folk får man leta efter”, fastslår Rabani i en kommentar på Vaken.se. 

Aktiv inom Partiet De Fria kombinerat med verksamhet inom Vaken.se är Marcus Borg. På sin Facebook länkar Borg till antisemiten och konspirationsteoretikern David Icke – känd för sina teorier om att ödlor (ja – ni läste rätt) tagit över världen. I Vaken.se:s Facebookgrupp delar han texter nästintill varje dag, bl.a. sina intervjuer med antisemiter och högerextremister från American Free Press (AFP). AFP startades av en av USA:s mest omtalade förintelseförnekare, Willis A. Carto. Borg delar även videor där Hitler beskrivs som ett ”instrument i den sionistiska konspirationen”. Borg har intervjuat Mark Anderson från den American Free Press; partiledaren för den svenska La Roucherörelsen; promotat filmer om ”frimurarnas politiska och ekonomiska brottslighet” av konspirationsteoretikern Jüri Lina; promtat UKIP på sin blogg – bland mycket annat.

PDF delar Press Tv

Flashback gick Borg under namnet ”jin83”. Där påstås falskt att Nicolas Sarkozy är jude som säljer ut Frankrike till ”Rothschildimperiet”. Vidare skulle Sarkozy endast bry sig om den ”egna stammen” – judarna.

Partiet officiella Facebookkonto kan inte betraktas som något annat än bestående av en massa rasistisk dynga. Man tar radikalantisemiten Ahmed Rami i försvar – en person dömd för hets mot folkgrupp. Man ser heller inga problem med att länka till den judehatande iranskt statsägda Press Tv. Vidare länkas antisemitiska American Free Press, en organisation man valt att alliera sig med.

PDF delar Ahmed Rami
Partiet De Fria söker förklä sin rasism i floskler om ”bankkritik”, anti-fakta och ”yttrandefrihets-absolutism”. Faktum är att partiet är ett högerextremt nonsens-parti, toppstyrt av antisemiter som sprider rasistisk propaganda på nätet. Därför blir det extra beklämmande när folk delar, länkar och följer deras påstådda ”kamp”.